Tuesday 20 September 2016

Mafiáni a ich ženy

Neviem, čo je také lákavé a príťažlivé na mužoch, ktorí sa očividne pohybujú na šikmej ploche, ale ja som s tým nemala problémy už od malička. Keď som ako osemročná prvýkrát videla film Dívka na koštěti, bol mi oveľa sympatickejší darebák Jan Kraus, ktorý ukradol tú knihu, ako dobrý, obetavý a nezištný Jan Hrušínský, ktorý pomáhal Saxane.

V puberte som dávala prednosť spolužiakovi Dojčákovi, ktorý ma štípal a tĺkol a navyše mi vždy zožral desiatu, pred mojím rytierskym ochrancom a tupým nosičom aktovky Skalským, ktorý sa ma nikdy neodvážil ani len dotknúť a len na mňa stále zízal oddaným teľacím pohľadom.
Keď mi Dojčák v šiestej triede na brannom cvičení siahol medzi nohy, aby si overil, či jeho starší kamaráti neklamali, keď mu tvrdili, že baby tam nič nemajú, pocítila som ešte intenzívnejší nával vzrušenia, ako kedykoľvek predtým pri osamelej dievčenskej masturbácii. Dojčák bol škaredý uškatec s výrazom často bitého psa, mal rečovú vadu a smrdel.
Ako adolescentka som po zhliadnutí filmu Bonnie a Clyde tajne zatúžila stať sa gangsterskou nevestou.
Áno, je to tak: Gándhí v sebe nemal ani stotinu sexappealu, ktorým sa vyznačuje terorista Usama Bin Ládin. Gangsterský boss láka ženu ďaleko intenzívnejšie ako náčelník armády spásy. Evidentne psychicky narušení Hitler a Stalin boli idolmi armády neukojených nemeckých paničiek a sovietskych súdružiek dežurného typu, zatiaľ čo pohľad na Churchilla mohol vzrušiť akurát tak dovozcov kubánskych cigár. Keby som v tomto nemala aspoň čiastočnú pravdu, boli by všetci zločinci bez žien a bez frajeriek. Boli by zúfalými, opustenými a zanedbanými starými mládencami, ktorí by sa pre svoju morálnu pokrivenosť hnusili ešte aj prostitútkam, takže by si to museli robiť sami alebo navzájom medzi sebou.
A vidíte: všetci mali a majú milujúce manželky, sú obklopení milujúcim okruhom rodiny, a pre ich najbližších sú tými najlepšími a najskvelejšími manželmi, partnermi, rodičmi a starými rodičmi.

Milovaným manželom, otcom, svokrom, deduškom, a tiež krstným otcom bezpočtu detičiek je aj starnúci Vito Corleone (Marlon Brando) z filmu Francisa Coppolu, ktorý smelo radím k filmom môjho života, tak na mňa zapôsobil svojím poňatím mužského princípu a rodiny.

Don Vito sa naoko poctivo živí ako úspešný dovozca olivového oleja, ale v skutočnosti je hlavou popredného mafiánskeho klanu v povojnovom New Yorku. Svoje deti vychoval s láskou a porozumením a viedol ich k úcte k rodovým tradíciám. Jeho žena sa veľmi neangažuje, je to obézna a dobrosrdečná sicílska matróna, ktorá sa neveľmi často mihne na plátne. Obetovala sa pre svojho manžela a svoje deti. V jej očiach je kriminálnik Vito Corleone dôstojným a obdivuhodným mužským, ktorý sa dokázal vytiahnuť z ničoho v drsnom prostredí newyorského Brooklynu. Iste sa jej v časoch veľkej hospodárskej krízy, keď bol don Vito v plnej sile, neraz ušlo pár zaúch, ba možno ešte horšie. Je to vidieť na jej odovzdanosti a nemom obdive k mužovi. Taká žena si sama žiada bitku, už len svojím postojom.
Keď sa donovi Vitovi na svadbe jeho dcéry spevák Johnny Fontane (Al Martino), miláčik žien a odporný slizúň, sťažuje na svoju nevernú ženu, hollywoodsku herečku, a uvádza, že ju pred odchodom do New Yorku cvične stĺkol ako hada, ale nie po tvári a rukách, lebo práve nakrúca film, starý mafián naplno prejaví svoje pohŕdanie. Čo je Johnny za chlapa, že dokáže ženu zmlátiť len tak, ako chce ona?
Logickým nástupcom starého dona je najstarší syn Santino (James Caan), prezývaný Sonny. Je to sympatický mladý zabijak býčieho mečiarovsko-depardieuovského typu, s veľkou medzerou medzi nosom a hornou perou, čo mu dodáva nevinný výraz. Aj on je kedykoľvek ochotný chrániť záujmy rodiny. Nie však svojej ženy, ktorá má v jeho očiach pramalý erotický impulz. Radšej sa vyžíva v erotických dobrodružstvách s inými ženami.
Druhý syn Fred (John Cazale) je psychicky priveľmi labilný na to, aby mu bolo možné zveriť precíznejšie úlohy v rámci rodiny, a tak sa vyžíva v alkoholických a sexuálnych excesoch a v hádkach so svojou ženou-pijankou.
Tretí syn Michael (Al Pacino), je svojím otcom zámerne vedený k tomu, aby sa stal niečím lepším. Vyštudoval vysokú školu a dobrovoľne sa prihlásil do armády, aby sa zúčastnil bojov druhej svetovej vojny. Podarilo sa mu prežiť a vrátil sa do vlasti v dôstojníckej uniforme, ovenčený slávou a vyznamenaniami. Do rodinných obchodov spočiatku nie je zainteresovaný.
Štvrtým, nevlastným synom, je Tom Hagen, chlapec-sirota, ktorého sa don Corleone ujal v útlom veku. Tom Hagen (Robert Duvall) je úspešným právnikom a zohráva dôležité miesto v hierarchii corleoneovského klanu ako consiglieri a právny poradca. Skrátka rozhoduje, kto bude zabitý, kto len mučený, a na koho stačí vľúdne slovo. O jeho súkromnom živote veľa nevieme, najskôr asi žije v harmonickom manželstve.
Dej filmu, ako všetci vieme, sa začína na svadbe Corleoneovej jedinej dcéry Connie (Talia Shireová - ináč sestra režiséra Coppolu). Najmladší Michael si privedie svoju nastávajúcu Kay (Dianne Keatonová), ktorá je krásna aj inteligentná, akurát jej to slabšie zapaľuje, a tak ani netuší, že chodí s mafiánskym synkom, a že všetci tí sympatickí páni v zle padnúcich smokingoch, ktorých prezrádzajú ohnivé sicílske gestá a grimasy, sú do jedného neľútostnými vrahúňmi.
Keď konkurenčný gang spácha neúspešný atentát na starého Corleoneho, študent Michael, od ktorého by to veru nikto nečakal, pomstí svojho otca. Rafinovane si dohodne schôdzku so Solozzom a s úplatným policajtom McCluskeym a v reštaurácii ich obidvoch zastrelí. McCluskeymu po prvom výstrele zabehne pečené teľacie, ale druhý výstrel mu pomôže.
Rodina nechá Michaela zmiznúť. Michael odchádza na dlhodobú dovolenku do otcovej pravlasti, na Sicíliu, bez toho, aby sa čo len slovkom rozlúčil so svojou snúbenicou. Načo aj? Veď aj sama zakrátko pochopí, že ho niet!
Na Sicílii Michael strávi niekoľko rokov a akoby mimochodom sa ožení s miestnou dievčinou Apolloniou. Tá sa však čoskoro vyletí do vzduchu aj s Michaelovým novým autom. Stala sa obeťou atentátu - dlhé ruky znepriatelených newyorských gangov siahajú až na Sicíliu. Divák si vydýchne: smrť Apollonie opäť pootvorí dvere osudovej láske Michaela a Kay.
Michael sa vracia domov ako zlomený mladý vdovec, čo mu dodáva sympatický rozmer. Stáva sa otcovým následníkom, namiesto Sonnyho, ktorého medzitým tiež zavraždili. V jeho očiach sa objaví nová, tvrdá črta. Už ničím nepripomína ušatého študentíka talmudu, tvrdé vrásky okolo úst prezrádzajú nefalšovaného sicílskeho dona, tvrdého a prísneho k cudzím, nezištného k vlastným.
Preto čaká až do smrti svojich rodičov, aby mohol dať zavraždiť vlastného brata Freda, ktorý ho kedysi dávno zradil. A nezastaví sa pri bratovi. Pokračuje švagrom, ktorý tĺkol jeho sestru Connie. Tomu nestačilo, že ho Sonny, kým ešte žil, skoro umlátil na smrť vekom od smetného kontajnera. Stále tlčie svoju ženu, dokonca aj vysoko tehotnú. Vtedy ale len po stehnách, zadku a rukách. Ani takáto ohľaduplnosť mu nestačí na udržanie sa pri živote. Michael je nekompromisný.
Za to mu zúfalá čerstvá vdova Connie neskôr takmer vyškriabe oči.
Postupne padnú rukami Michaelových oddaných vrahúňov všetci, ktorých jeho otec nechal žiť, lebo bol starý, slabý a zmierlivý.
Od vraždy je už len kúsok k lži. Michaelova krásna a inteligentná americká žena si postupne uvedomí, že všetci okolo nej vedia niečo, o čom ona nič netuší. Nechce si pripustiť, že jej muž by mohol byť nemilosrdným vrahom. Nie je typom starej pani Corleoneovej, ktorá celý život neochvejne a v božej bázni stála po boku svojho muža, starého gaunera. Chce vedieť pravdu. A tak sa Michaela dramatickým hlasom spýta: „Je pravda, čo o tebe všetci hovoria?”
Michael Corleone si v duchu nechtiac pripomenie, ako mu otec vyčítal, že si nezobral Sicílčanku. Uprene sa svojej Američanke pozerá do očí a pevným hlasom vyhlási: „Nie, nie je!”
Kay si s úľavou vydýchne, a s ňou si vždy vydýchnem aj ja.

Láska a dôvera je veru krásna vec.

No comments:

Post a Comment