Tuesday 5 July 2016

Iný svet u Otíka

V mori karloveských panelákov sa skrýva priateľský ostrov menom Otík. Teda krčma U Otíka. Oficiálny názov síce znie Viecha pod Rovnicami, ale šamgasti a milovníci jej nepovedia inak ako U Otíka, alebo jednoducho Otík. "Pome k Oťasovi!" sa neraz rozlieha chodbami budovy, kde pracujem a všetkým, čo to počujú, začnú naplno pracovať slinné žľazy ako Pavlovovým psom. V momente sa im totiž vybaví buď fantasticky načapovaný Bakalář, voňavý ríbezlák alebo bezkonkurenčná pečená domáca klobása.
Otík sa nachádza v priestoroch bývalých garáží a zhruba na mieste niekdajšej viechy. Podnik funguje v takmer rovnakej podobe od roku 1992 a je tu taká atmosféra, akú si predstavujem, že bola kedysi v starých karloveských viechach. Prevádzkarom a výčapníkom je bodrý, statný a bradatý chlap Oto Zmelík, ktorý vás rád s úsmevom sprdne, ak si už nechcete dať ďalšie pivo.

Pivo, víno, klobása
Čapuje sa tu Staropramen a Bakalář, ale rozlieva sa aj domáce víno, ktoré s láskou robí výčapníkov otec z Devína. Skvelý je hlavne ríbezlák, ktorý je podľa krčmára v "bio" kvalite. To znamená v dnešnom newspeaku len jediné, a to, že kríky nie sú chemicky ošetrované. Jedlá sú typicky krčmové, žiadne hipsta chujoviny. Odporúčam už menovanú klobásu, kvôli nej mám už niekoľko rokov permanentne zvýšené hodnoty LDL-cholesterolu a triglyceridov. Vnútri sa nefajčí, nikotinisti musia chodiť fajčiť pekne potupne von na dvorček, aby pipenkám v interiéri nanapáchli svetríky a mohérové šáliky.

Mr. Oto Zmelík osobne.
Šípky
Ak ste skôr hyperkatívny typ a neobsedíte pri dobrej poživni, môžete si zahrať šípky. Sám krčmár je viac než 25-násobným majstrom Slovenska v tejto disciplíne, pričom skóroval aj na majstrovstvách Európy. Vo vieche trénujú dve družstvá, pričom jedno z nich je jediným čisto ženským šípkarským družstvom na Slovensku. Športové úspechy krčmára vidno v interiéri, ktorý je celý obložený zlatými pohármi, diplomami a dresmi.
Najlepšie je tu však od mája do septembra, na lavičkách pod stromami a záľahou plaziaceho sa viniča.

Pohľad na interiér od výčapného pultu (vzadu vidno automatický terč pre šípkarov).

Pohľad na miesto zasľúbené - pípu a zázemie výčapnikovo.



Poloha Otíka na dnešnej leteckej snímke (ulica Pod Rovnicami).
Ortofotomapa Bratislavy z r. 1950. Dnešný Otík stojí v mieste označenom červeným krúžkom.

Rovnaké miesto na mape Bratislavy z r. 1955.

No comments:

Post a Comment