Monday 13 July 2015

Samotárka na Kréte

Tento článok je výsledkom mojich desaťdňových zážitkov a skúseností z východokrétskeho prístavného mestečka Sitia a jeho najbližšieho okolia. Niektorých z vás možno obohatí aj o pár praktických rád, ako prežiť na Kréte ako turista.

Krásna mapka Kréty od Davida Smitha [http://www.weef.co.uk/biography]

Doprava a krétski šoféri



















Prvý kontakt s krétskym živlom sa, samozrejme, naskytne každému, keď nastúpi do autobusu, ktorý ho odváža z letiska. Pravda, ako si hneď nepožičia auto, čo je vraj veľmi dobrá voľba. Neviem posúdiť, lebo po prvé vodičák nemám a podruhé, tentoraz som zvolila mastňácku hotelovú cestu all inclusive. Pri letisku nestála žiadna stará rachotina, ako som čakala, ale plne klimatizovaný moderný diaľkový autobus. Šofér bol skutočne profík, s niekoľkometrovým kolosom kľučkoval úzkymi uličkami a serpentínami ako skúsený baleťák, pričom v jednej ruke držal mobil a stále sa s niekým o niečom dohovarál. Autobusy majú v Grécku absolútnu prednosť a ostatné domáce vozidlá to bez výnimky rešpektujú. Na Kréte, ale aj v iných gréckych horských oblastiach je bežná rýchlosť 50 km/hod., lebo rýchlejšie sa v zložitom teréne aj tak jazdiť nedá. Preto sa vraj aj dobre stopuje, ale zatiaľ som to neskúšala.

Ako sa pozdraviť a poďakovať

Väčšinu Grékov poteší, keď ich pozdravíte po grécky, hoci aj so zlým prízvukom. Zdalo sa mi, že výnimkou sú pracovníci hotelov, ktorí to majú akosi v paži a zo snáh turistov sú už tak troška znudení. Ale možno sa to týkalo len hotela, kde som bývala ja.

Pri stretnutí sa používa niekoľko výrazov:

Dobrý deň! 
1. Kaliméra! (prízvuk je zvýraznený podčiarknutím). Používa sa najmä ak niekam prichádzate/vchádzate.
2. sas! Používa sa pri väčšine bežných stretnutí - napr. ak chcete pozdraviť okolidúceho.
3. Jásu! - Ahoj! Sa používa len medzi blízkymi známymi, resp. kamarátmi.

Dovidenia!
Opäť sa používa "jásas", ak sa lúčite na furt, alebo na dlhšiu dobu, tak "ao"

Ďakujem.
Stretla som sa len s jedným tvarom - efcharis, resp. efcharistó po, čo znamená ďakujem veľmi pekne.

Ceny
K cenám sa vyjadrím veľmi všeobecne, pretože po prvé som bola na Kréte hneď na začiatku sezóny (prvý júlový týždeň), po druhé, v iných častiach, či väčších mestách a nahustených turistických centrách môžu byť ceny iné, po tretie, bola som na Kréte v čase gréckej hospodárskej krízy, takže ceny by mohli byť skreslené.
V Sitii som si všimla, že ryby a ostatné morské pajedy sú dosť drahé. Ale stojí za to sa plesnúť po vačku a nejakú morskú potvoru ochutnať - Gréci ich vedia skvele pripravovať. Skúste napr. morský jazyk, po slovensky sa volá platesa, po grécky glóssa. Skutočne dobré víno vás v lepšej reštaurácii vyjde okolo 20 eur. Miestne čapované pivo (Mythos, Magnus Magister) bolo pomerne pitné, pol litra stálo v prepočte 3 eurá, zahraničné značky bývajú o euro drahšie. Poobede som si dala cappuccino za 3 eurá.
Ceny ostatných bežných tovarov sú buď podobná ako u nás (napr. pivo), alebo 1.5 až dvojnásobne drahšie. Pravidelne aktualizované ceny bežných tovarov nájdete napríklad na tejto stránke.

Grécke toalety a hygiena
Pravdupopvediac, jedna z vecí, ktorých som sa najviac obávala bol povestný grécky zákaz splachovať použitý toaletný papier. Nebudem to tu rozpitvávať, ale nakoniec všetko úspešne vyriešil jedinečný vynález - obyčajná sprcha.
Verejné WC sú v Grécku zredkavé. Miestni totiž považujú záchod takmer za posvätné miesto, kde trávia veľa času - za vlastný často považujú aj záchod v obľúbenej taverne. V Sitii som jedno verejné WC objavila priamo na nábreží pri prístave. Ak si však musíte odskočiť, väčšinou vás bez problémov hocikde na záchod pustia. Je však dobré povedať, prečo smerujete práve do zázemia taverny. Neviem, či som túto frázu zostrojila správne, ale v každom prípade mi vždy rozumeli o čom mi ide (ale možne len všimli mojich vypúlených očí a beznádejného výrazu v tvári): Buóro napáo stin tualéta esó, parakaló?

Jedlo a pitie
Ako správna krysa, využívajúca výhody all inclusive pobytu, som v okolí jedla len zo zvedavosti. Moje zážitky z reštaurácií sú teda pomerne povrchné. Pri prechádzkach mestom som si všimla že zhruba už od 10 až 11 hodiny sedia Grécki muži, najmä dôchodcovia, na kávičke a svorne debatujú. Dôchjodky majú pomerne vysoké, tak čo by nie.
Pivo je väčšinou piteľné, v Sitii čapovali z miestnych pív najmä Mythos. Ak chcete väčšia pivo ako dvojdecové pýtajte si méchaľi býra, ale aj tak vám väčšinou donesú trojdecové. O gréckych pivách si môžete počítať v angličtine napríklad na kvalitných stránkach menom Visit Greece.

Psy, mačky a grécko-turecké vzťahy
Proti Grécku bojuje Turecko ako si z tradície mnoho storočí. Najprv Turci dobývali Byzantskú ríšu (v podstate Grécku ríšu), potom jej pozostatky a nakoniec vládli na celom území niekdajšej Byzancie, teda dnešného Grécka, Srbska, Bulharska atď. Najväčšia tragédia medzi Tureckom Gréckom vyvrcholila v rokoch 1922-1924, keď medzi sebou obidve krajiny intenzívne bojovali, čo skončilo tým , že si navzájom odsunuli 3 milióny ľudí. Treba však pripomenúť, že Gréci si vlastne začali, keď si po prvej svetovej vojne robili nárok na obrovské územia v Malej Ázii. Toľko historické okienko.
Gréci sú navyše národom nesmierne poverčivým a väčšina ich verí na sťahovanie duší, teda na reinkarnáciu. Práve táto poverčivosť sa odráža v ich vzťahu ku psom. Kréťania bez rozdielu veria, že duša mŕtveho Turka sa po ukončení pozemskej púte presťahuje do psa. So psami sa teda, najmä v minulosti, zachádzalo horšie ako s posledným bezdomovcom, a tak až na výnimky nemá krétska populácia príliš ľahký život. Z tejto neutešenej psej situácie ťažia najmä miestne mačky, ktoré si tu žijú ako prasce v žite a nájdete ich takmer všade, kde to zaváňa nejakými zvyškami jedla. Aj v našom luxusnom hoteli boli a napriek toku, že sa ich personál snažil odháňať, veľa si z toho nerobili.
Čo robiť v Sitii
Jeden z miestnych kostolov.
Na rozdiel od iných gréckych miest, Sitia nie z pohľadu poznania chtivého turistu žiadna historická bomba, ale nájdete tu pôvabné uličky so starými domami, najmä okolo stredovekej vojenskej pevnosti, ktorej sa tu hovorí Kazarma (z tal. casa di arma). Mimochodom, Kazarmu si stačí pozrieť zvonka, vnútri neuvidíte nič zaujímavé, len zbytočne zaplatíte dve eurá. Potom sú tu dva kostoly, podobné, ako by ich jedna mater mala.
Pevnosť Kazarma (hore v strede).



Niekoľko pohľadov do starej časti Sitie.

V meste nájdete aj archeologické múzeum, keďže nie som znalkyňa mínojskej kultúry, neviem povedať, či je zaujímavé. Mňa zaujali exoponáty najmä z výtvarného pohľadu.

V Sitii je vraj aj múzeum miestneho folklóru, ale tam som akosi nestihla zájsť, resp. mala som iné priority. Neďaleko od mestečka je archeologická lokalita Petras, kde sú odkryté zvyšky mesta a paláca z čias mínojskej kultúry (koniec neolitu až doba bronzová, t.j. 3000 - 1050 rokov p. Kr.). Dostanete sa tam v pohode aj peši, napr. od hotela Sitia Beach je to as pol hodina pomalou chôdzou. Tu sú súradnice lokality, resp. miesta vstupu: 35.197782, 26.114511. Z altánku, ktorý je uprostred lokality, je krásny výhľad na Sitiu a priľahlý záliv. 



Ak viete po anglicky, tu sa môžete na prehliadku teoreticky pripraviť. Pre nepoučeného návštevníka predstavuje lokalita vlastne len hŕbu usporiadaných kamenných blokov a polozrúcaných múrov:


Výlet k útesom
Ak bude znesiteľné počasie, teda teploty pod 30 °C a patríte k romantickým povahám, prípadne k tým, čo majú radi turistami nerušené výhľady na more, určite si zájdite k útesom. Sú na sever od mesta, za miestnym letiskom, peši je to necelá hodina (2,5 km). Pôjdete po hlavnej ceste, ktorá sa točí doľava okolo letiska (nebojte sa, nie je veľmi rušná, ja som za celý čas stretla tri autá a jednu motorku). Odbočíte doprava pri slnečných kolektoroch a modrej smerovej tabuli (35.222672, 26.105386), na ktorej je napísané ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ. Prídete k nedostavanému kostolíku a útesom. Miesto je zároveń paleontologickým náleziskom, uvidíte tú vo vápencových útesoch veľké schránky mäkkýšov (najmä hrebenatky rodu Pecten), fosílne koraly a podobne. V skutočnosti je miesto krajšie ako na dole prilepených fotografiách.



Palmová pláž Vai
Napriek názorom v diskusiách na internete pláž v Sitii za veľa nestojí. Prinajmenšom je priemerná a čo je najhoršie, vedie okolo nej pomerne rušná cesta, takže sa okrem zdravého morského vzduchu nadýchate poriadne aj exhalátov z okolofrčiacich áut a motoriek. Napriek varovaniam, že ide o ťažkú komerciu a v podstate teda aj odrb, som sa jedného dňa vydala na povestnú pláž Vai pri mestečku Vígla. Autobus ide spred hotela Sitia Beach ráno 10:15, späť z Vai do Sitie 16:30. Začiatkom júla nebol vôbec preplnený.
Pláž je preslávená najväčším palmovým lesom v Európe, rastú tu datlové palmy zriedkavého druhu Phoenix theophrastii. Tieto datlovníky rastú najmä na Kréte, malé subpopulácie sú známe aj z Turecka, inde na svete nerastie (zdroj: iucnredlist.org). Pôvodne rástli v severnej Afrike, kde však existujú už len krížence s inými palmami. Vlastná rezervácia je oplotená so zákazom vstupu, ale pár paliem je aj priamo pri pláži.
Žiadne vstupné som na pláž neplatila, možno to bolo tým, že bol začiatok sezóny a neskôr chlapi pritvrdia. Prvý júlový týždeň tu bolo pomerne málo ľudí, voda je priezračná, pláž piesočnatá, skrátka fajn. Na priľahlom kopci je vyhliadka, odkiaľ sa dá zliezť k druhej pláži (súradnice: 35.251589, 26.267174), kde väčšinou nebývajú ľudia, alebo len jedna až tri skupinky. Bufety a reštaurácia sú predražené, odporúčam, vezmite si zásoby. Dala som si kolu v jednom z bufetov (2,50 eur), personál bol značne nepríjemný (najmä, keď som si pýtala heslo na wifi). 
Ak máte auto, dva kilometre na sever ležia rozvaliny významného antického mesta Itanos.


Vai z vyhliadky na útese.
























Zvery v okolí Sitie

Bezstavovce 
napriek očakávaniam som veľa hmyzu či iných bezchrbtičiarov nevidela. Z motýľov najmä klasické vidlochvosty feniklové (lebo feniklu je tu fakt more), videla som aj iné motýle, ale zaradiť ich neviem. Z jedovatých pajedov tu vraj žijú najmä šťúry (Euscorpius carpathicus a Mesobuthus gibbosus), ktoré sú jedovaté asi ako náš sršeň. 

Plazy
Na kréte žije viacero neškodných a krásnych užoviek, smrteľne jedovaté hady sa na Kréte nevyskytujú. Relatívne nebezpečný (napr. pre alergikov) môže byť pohryznutie užovkovitým hadom druhu Telescopus fallax, pre zdravých ľudí teda nie je nebezpečný, hoci vie bolestivo uhryznúť (ale to vedia aj naše užovky). Sem-tam, sa mihne nejaká jašterica zelenej farby, pravdepodobne Lacerta trilineata. Sú tu určite aj gekony, ale na rozdiel od Kalábrie som tu žiadneho nezmerčila.

Tabuľa, kde sa píše, čo robiť, keď stretete karety.
V bedekroch sa väčšinou nepíše, že na pobrežie k Sitii chodia klásť vajcia morské korytnačky karety obyčajné (Caretta caretta). Na fotografii je dôkaz, že nekecám.  

Vtáky
Najmä vrany túlavé východoeurópske (tzv. šedivky), hrdličky, volavky biele, vrabčáci, niekoľko druhov ťažko určiteľných čajok. Žijú tu vraj bežne aj včeláriky (Merops apiaster) a iná operená háveď. Nevidela som za celý čas žiadne dravce. V horách žijú údajne orlosupy bradaté (Gypaetus barbatus), orly kráľovské (Aquila chrysaetus), sokol Falco eleonorae a iné dravce. Ornitológovia sa môžu ďalej odbavovať na tejto stránke.

Kozy Kri-kri
Populárne kozy kri-kri (Capra aegagrus cretica) sú zvláštnym poddruhom klasickej kozy divej. Sú to endemity Kréty a niekoľkých priľahlých ostrovčekov (Dia, Thodorou a Agii Pantes). 

Iné cicavce 
Jež ušatý (Hemiechinus auritus), hmyzožravec dulovnica krétska (Crocidura zimmermanni), endemický poddruh európskeho jazveca (Meles meles arcalus). 

Vegetácia
Hore: Coridothymus capitatus. Dole: pohľad na fryganu a úle.
Bežnou vegetáciou pobrežia, nielen okolia Sitie, je tzv. frygana. Je to kríčkovitá vegetácia, ktorá vznikla spásaním a vypaľovaním pôvodnej vysokej makchie. Rastie tu veľa medonosných rastlín napr. rozmarín lekársky, pistácia, vresovec (Erica arborea), nášmu tymiánu príbuzná fialovo kvitnúca hluchavkovitá rastlina Coridothymus capitatus (=Thymus capitatus). Pre krétsku fryganu sú typické aj ostnaté kríčkovité rastliny, napr. mliečnik Euphorbia acanthothamnos či Sarcopoterium spinosum
Krétski včelári pokladajú rôznofarebné úly priamo na zem (obrázok). Krétsky med má od nášho odlišnú chuť, chutí veľmi podobne ako za socialistická kaša Medola, ak si starší pamätajú.

Odkazy:
http://kreta.rovnou.cz/fotky/rostliny.html
http://kreta.rovnou.cz/priroda-relief-podnebi.html
http://osobni.pavlat-znalec.cz/kreta.html
http://www.reckovdetailech.cz/cs/oblasti/kreta

No comments:

Post a Comment